onsdag 25 mars 2009

tranan fick pulsa i snön

I min familj är det tradition att bädda till tranan natten mot Mariabebådelsedagen. Själv kommer jag aldrig ihåg att det är just då man bäddar men Pappa brukar påminna mej.

Onsdag 25 mars är den ursprungliga Marie bebådelsedag. Inför den natten bäddar man vid öppna spisen, kakelugnen eller liknande med sin mössa och en halsduk. Ett mjukt och mysigt bo vill tranan ha. På morgonen därefter hittar barn (och vuxna) boet fyllt av godis och någon liten påskkycklíng.

Förr inträffade Marie bebådelsedag alltid 25 mars. 1953 hände något med bebådelsen, budskapet om marias havande. Det fastslogs att denna dag istället inträffar söndagen före den 25 mars. Orsaken var naturligtvis att slopa en helgdag.

Våffeldagen är känd hos gemeneman, det är egentligen en felsägning av Vårfrudagen. En bra felsägning kan tyckas, våfflor är ju aldrig fel.
Traditionen att bädda till tranan är inte lika känd, den firas i delar av södra Sverige. Jag tror att traditionen i min familj kommer från Farmors sida och hennes Skånska rötter. Ursprunget har antagligen att göra med att ljuset kommer tillbaka, ofta kommer ju tranorna söderifrån just vid denna tid.

Just i år fick tranorna ett kallt mottagande, kvicksilvret visade -13 på morgonkvisten. Hoppas att tranorna kunde vila en stund nedbäddade i mjuka mössor på spiselkransen.

1 kommentar:

  1. Tranorna är inte långt borta. Jag hörde på radion att det kommit mer än 2000 vackra långhalsade fåglar till Hornborgasjön. När jag själv var i Göteborg onsdag-fredag förra veckan blommade krokus och snödroppar överallt i parkerna. Inte en gnutta snö att se söder om Mälaren. Att springa trana är framförallt en västsvensk tradition. I Bohuslän, Västergötland, Dalsland och Värmland har seden varit som vanligast. Där är det rätt tid att hälsa tranorna välkomna på Marie bebådelsedag.
    Sven

    SvaraRadera