Den första september 2004 tillträdde jag och min man på den lilla gården i Björklinge socken i Uppland. Vi var nu ägare till ett bostadshus från 1929, ett brygghus från 1901, en loge och äldre ladugård i vinkel, ett "åsnehus" samt tillhörande 11 äppelträd, körsbärslund, plommonlund, bärbuskar och ca 8 hektar åkermark. Jag arbetar sedan 1991 som bebyggelseantikvarie. Här skriver jag om byggnadsvård, byggnadsrestaurering och om att omsätta teori till praktik.
onsdag 21 december 2011
Kartöverlägg med storskifteskarta
Det finns ett flertal kartprogram som är utformade för kartöverlägg. Med detta vill jag visa att man med vanligt photoshop och funktionen ändra opacitet kan göra kartöverlägg för hemmabruk.
söndag 4 december 2011
Förändrad landskapsbild
på marken och Mats klättrade i träden och tog ner grenar uppifrån.
fredag 2 december 2011
Geometrisk avmätning av Forsby 1694

onsdag 30 november 2011
Golvvärme inlaggt
Isolering av golv
1. Träfiberskiva
![]() |
Det gamla sågspånet är borttaget |
![]() |
Träfiberskiva ordentligt tätad mot grunden |
![]() ![]() |
Ekofiber |
![]() |
Värmefördelningsplåtar på plats |
söndag 2 oktober 2011
Det är detaljerna som gör det
Nästan varje rum i huset har en eldstad. Denna "minikakelugn" skapar den rätta spakänslan här i badrummet.
Vattenkranen från Oxford blev pricken över I! Tvålpumpen köpte jag på en trädgårds och inredningsbutik i Strängnäs.
fredag 30 september 2011
Jag drömmer om belysning
Små barn i familjen gör det svårare at rida den ljusa tiden på dygnet, jag blir hänvisad till att rida efter läggdags - i mörker. Detta har aktualiserat frågan om belysning på ridbanan, belysningen måste till och detta NU. Lite av arbetet är förberett, elkablar är nedgrävda och stolpar finns. Nu gäller det bara att invänta en ledig helg och två starka personer som kan hålla i jordborren.
torsdag 29 september 2011
Äntligen provduschat!
Handfat och toalett kommer från Contea.
Rummet är på knappt 4 kvadratmeter men känns ändå väldigt stort. Duschens placering i en före detta garderob gör att utrymmet utnyttjas maximalt. Visst blev det mysigt?
torsdag 1 september 2011
Val av tvättställsblandare
Maya, Mora Classic, den snarlika blandaren från Tapwell eller Oxford. Det här blev tvättställsblandarna som "gick till final" i valet av kran till den nyrenoverade toaletten. Modet just nu när det gäller kranar är ganska stramt och mycket stilrena former. Vår renoverade toalett kommer att ha vissa inslag som knyter ann till husets 1920-tal såsom vitt fasat kakel, och även det rutiga golvet i svartvitt. Om jag skulle ha valt en tidstypisk blandare så skulle det ha blivit en tvågreppsblandare, snyggt förvisso men otroligt opraktiskt. Vi kommer att ha ett ganska stort handfat eftersom vi även använder toaletten som groventré. Valet av kran föll till slut på den läckra kranen "Oxford" bilden längst ner. Kranen går att svänga runt så att man även kan fylla hinkar och vattenkannor från handfatet. Kranen köptes på Barrolin byggnadsvård, se länk på listan här intill.
onsdag 31 augusti 2011
Balkong


fredag 26 augusti 2011
En överflödig dörr blev skafferi



torsdag 25 augusti 2011
Val av takfärg
Jag har prövat lite olika sorters färg på våra tak. Vi har pappspända tak, gamla pärlsponttak och nya tak med pärlspont. Ett av pärlsponttaken målade jag med linoljefärg. Det blev lite för blankt för min smak. När det var dags att måla papptaket funderade jag länge på färg. Det var tidigare limfärgsmålat och delvis målat med någon modernare variant. Jag tvättade ner så mycket som gick av limfärgen och kunde även skrapa försiktigt med en spackel. Taket målade jag sedan med Emulsionsfärg från Wibo. Färgen är baserad på vatten, linolja och cellulosalim. Den är vattenspädbar och fri från lösningsmedel. Jag tycker att färgen är lätt att måla med. PÅ papptaket mlade jag med rulle och på sponttaket med pensel. Penseln tvättar man i vatten.
Ytan blir så där äggskalsmatt och fin som jag vill ha den.
Färgen finns på www.kulturfarg.se
tisdag 23 augusti 2011
måndag 22 augusti 2011
Nytt WC- en dröm som vaknar
onsdag 17 augusti 2011
Sprätthöns
Vi började leta. Efter en stund hittade Anders hönan på en liten kulle, framför en sten och under långt gräs men bara tre meter från stora vägen. Några kycklingar avslöjade hon inte. Vi bestämde oss för att jag skulle lyfta hönan ner i kartongen och försöka "skyffla"med småttingarna. Flera kycklingar landade i kartongen men fyra sprang åt fel håll, mot brädhögar och stenrösen. Två infångades, två kvar. Vi satte hönan och de nu infångade kycklingarna i en stor bur och lämnade platsen. Planen var att hönan skulle locka till sig kycklingarna som var små nog att ta sig in genom gallret. Planen lyckades. Men hur många kycklingar tror ni att vi fick med oss hem? Betänk att en höna lägger ett ägg om dagen och bygger upp ett bo innan hon börjar ruva. Hönan måste få plats att värma alla äggen så att inga ruttnar. Äggen ska också klara sig från skator och rovfåglar under tiden som de ligger oskyddade från hönan.
Gissa antalet kycklingar!
Så här började det

De härliga bilderna kommer från en inventering som Upplandsmuseet gjorde 1982. Den första september tolv år senare tillträdde jag och min man på den lilla gården i Björklinge socken i Uppland. Vi var nu ägare till ett bostadshus från 1929, ett brygghus från 1901, en loge och äldre ladugård i vinkel, ett "garage" även kallat åsnehus samt tillhörande 11 äppelträd, körsbärslund, plommonlund, bärbuskar och ca 8 hektar åkermark.
Allt var inte perfekt men det fanns fördelar:
- Huset har WC
- Huset är stort med 160 kvadratmeter
- Tillräcklig areal för mina hästar
- En frisk och bra timmerstomme
- Helt tak
- Ny panel på huset
- Bra borrad vattenbrunn
- Fasaden var målad med slamfärg
- Fönstren är hela
- Många eldstäder
- Bevarade spegeldörrar invändigt
- Trevligt läge i landskapet
- Bra planlösning
- Ett utdömt dusch och WC på nedervåningen
- WC saknas på övervåningen
- Gammal varmvattenberedare på 30 liter
- Isolering saknas i golven
- Värmesystem saknas
- Eldningsförbud i eldstäderna
- Stall saknas
- Brun opassande kulör på huset
- Opassande plåttak
- Ny fönster med annat format och indelning än ursprungligt
tisdag 24 maj 2011
Fixarnisse i farten
torsdag 17 mars 2011
Skodilemma
tisdag 15 mars 2011
Försäkringserbjudanden?
Volvon kunde han erbjuda för 6000 mot nuvarande 3000...
Han lät lite snopen och sa att han förstog varför vi inte var kund hos Folksam.
måndag 14 mars 2011
Ett rosa skimmer
måndag 7 mars 2011
Ponny eller inte Ponny
fredag 4 mars 2011
Wystalka - den lojala

Wystalka är den lojala flockmedlemmen. Hon håller sig gärna lite på avstånd och betraktar snarare än lägger sig i, hon trivs med en tydlig ledare. Självförtroendet är ganska dåligt och hon är därför alltid på sin vakt. Bäst trivs hon med Portello, de har utvecklats till riktiga parhästar och går gärna sida vid sida och äter i samma hög. Wystalka kommer väldigt långt ner på rangskalan och skulle aldrig göra en fluga förnär, däremot har hon tyvärr själv fått ta emot en hel del sparkar. Så illa att hon har blivit ihopsydd, opererad och behandlad på djursjukhus så ofta att hon borde få klippkort. Men alltid har såren läkt och ärren försvunnit. Wystalka tycks ha minst nio liv och har nu levt på "övertid"i ett år med tumörer i magen.
Det finns dock några få situationer då Wystalka har totalt övertag över situationen och utnyttjar det till max. Ett exempel är i sin box. Den häst som går förbi när Wystalka stoppar ut sitt huvud genom dörröppningen får se på en riktig piraya. Den främmande häst som under en ridtur går för nära Wystalka kan även den bli överraskad av ett par hovavtryck på bogen.
Men mest av allt är Wystalka ändå världens pålitligaste, lugnaste och säkraste häst man kan tänka sig. Hon fyller 20 år just i dag. Under sitt liv har hon tävlat distans upp till tio mil med ett lag SM silver, hon har varit turridningshäst, tränats i dressyr och hoppning, fått två fina föl, varit med på huberteatertusjakter och annat skoj, varit statist på både filminspelningar och teater, hon är utställd och B-premierad, hon har även stått i en monter på Älvsjömässan. Trots sin ålder så är Wystalka en ung häst som gärna galopperar och hoppar i skogen med de numera unga ryttarna som hon är läromästare åt.
Grattis och tack Sigrid för att jag får ha Wystalka i mitt liv!
tisdag 8 februari 2011
Thomas Fogdö hos RKRK
Rönningens Kör och Ridklubb
Bjuder in till föredrag med Thomas Fogdö
Tisdagen den 1 mars i Vaksalaskolans matsal, Uppsala, kl 19:00.
Thomas Fogdö är skidåkaren som vann totala världscupen i utförsåkning 1993 och sedan föll olyckligt i Åre 1995 och blev förlamad. Idag arbetar Thomas som mental tränare och rådgivare. För oss kommer Thomas att prata om individens möjlighet att utveckla sitt tänk och sin mentala inställning, hur fördomar och bestämda tankar begränsar våra möjligheter att lyckas med det vi vill.
Parkeringsplatser finns i Centralgaraget vid Centralstationen i Uppsala, två kvarter från Vaksalaskolan.
Pris: 300 kr per person / 200 kr för medlemmar i RKRK.
Anmälan senast den 11 februari 2011. Du anmäler dig genom att sätta in beloppet på RKRK pg 49 09 830-4 och anger namn och telefonnummer
Vid mindre än 50 personer ställs föredraget in och inbetalda belopp återbetalas.
Välkomna
torsdag 3 februari 2011
Mina galler igen
Mina svarta och vita gallerkusiner har fler släktingar i Uppland. Vid en titt i mina gamla bilder hittar jag till min förtjusning ett stall med exakt likadana galler. Bilden ovan är därifrån och bilden under är mina galler. Spannstallet vid Örbyhus slott är ett mycket representastivt stall från 1830-talet. Det uppfördes efter ritningar av Carl Christoffer Gjörwell som ridade en hel del andra byggnader vid Örbyhus under samma tid, och som även har ritat drottningens paviljong på Haga.
Stallet på Örbyhus är ritat för vagns- och körhästar medan arbetshästarna stod i ett eget stall. Stallet är helt bevarat och har inte som så många andra slottsstall byggts om till kaffe. Stallet har stått tomt sedan 1920-talet. Jag besökte och fotograferade stallet på Örbyhus 2001, men det är först nu som jag inser att mina spiltgaller är exakt likadana som de- kul! Var gallren är gjutna vet jag inte säkert men det kan vara på ett bruk som heter Näfveqvarns bruk.
Mina galler igen
Mina svarta och vita gallerkusiner har fler släktingar i Uppland. Vid en titt i mina gamla bilder hittar jag till min förtjusning ett stall med exakt likadana galler. Bilden ovan är därifrån och bilden under är mina galler. Spannstallet vid Örbyhus slott är ett mycket representastivt stall från 1830-talet. Det uppfördes efter ritningar av Carl Christoffer Gjörwell som ridade en hel del andra byggnader vid Örbyhus under samma tid, och som även har ritat drottningens paviljong på Haga.
Stallet på Örbyhus är ritat för vagns- och körhästar medan arbetshästarna stod i ett eget stall. Stallet är helt bevarat och har inte som så många andra slottsstall byggts om till kaffe. Stallet har stått tomt sedan 1920-talet. Jag besökte och fotograferade stallet på Örbyhus 2001, men det är först nu som jag inser att mina spiltgaller är exakt likadana som de- kul! Var gallren är gjutna vet jag inte säkert men det kan vara på ett bruk som heter Näfveqvarns bruk.