Den första september 2004 tillträdde jag och min man på den lilla gården i Björklinge socken i Uppland. Vi var nu ägare till ett bostadshus från 1929, ett brygghus från 1901, en loge och äldre ladugård i vinkel, ett "åsnehus" samt tillhörande 11 äppelträd, körsbärslund, plommonlund, bärbuskar och ca 8 hektar åkermark. Jag arbetar sedan 1991 som bebyggelseantikvarie. Här skriver jag om byggnadsvård, byggnadsrestaurering och om att omsätta teori till praktik.
fredag 24 december 2010
Prisa Gud!
torsdag 23 december 2010
Kalenderflickor - och en pojke


söndag 28 november 2010
Språket
- Varför inte då?
-För att jag är sur.
-Varför är du sur?
-För att jag är ledsen.
-Varför är du ledsen?
-För att jag är arg.
-Varför är du arg?
-För att jag ramlade och Linnea tog mina fingervantar.
David snart 3 år uttrycker känslor.
fredag 26 november 2010
V- och K vatten
söndag 21 november 2010
Siffror som ingen vill se..
Känsliga läsare eller mina släktingar kan sluta läsa NU! Jag älskar mina hästar och att få nya härliga föl. Jag tycker att jag har bra avelsston och väljer bra hingstar. Ibland säljer jag någon unghäst och tycker då att jag tjänar en slant... undra om det är sant?
Kvadrant har nu hunnit bli 5 månader men har kostat en och annan krona.
- Språngavgift för Kaabata inkl veterinär och uppstallning 9000
- Ultraljud 1200
- Levande fölavgift 7500
- ID kontroll inför hästpass samt vaccinering och shippning 1752,50
- Registreringsavgift och scid test 4050
- Fölförsäkring ett år 963
Tillkommer gör foderkostnad, verkning, avmaskning mm. Naturligtvis finns det billigare hingstar att tillgå, men Kaabata är min bästa häst och jag ville välja en riktigt bra hingst. Kvadrant är inte tillverkad för att säljas och är en investering för framtiden.
onsdag 27 oktober 2010
Vindskyddet färdigt - nästan
torsdag 21 oktober 2010
Persedelvård

Att vara intresserad av läder och utrustning var inte heller någon nackdel när jag praktiserade på hovstallet under högstadiet. I praktikantuppgifterna låg att putsa ett stort antal seldon efter dagens träningspass.
Jag ska nu dela med mig av hur jag sköter mina träns för att få dem att hålla i långt mer än 15 år. Efter den dagliga ridturen gör jag oftast ingenting men om tränset är mycket smutsigt kan jag putsa av det med en fuktig trasa. Jag är inte förtjust i de där burkarna med fett som "både rengör och smörjer" min teori är att om man tar fett på smutsigt läder så stänger man in smutsen i porerna.
Några gånger per år så tar jag i sär alla delar av tränset för rengöring. Att ta isär är viktigt eftersom smuts ofta finns just runt spännena man använder ofta. Jag rengör med en mjuk svamp med ljummet vatten och sadeltvål eller vanlig såpa. På hovstallet använde man vanlig flytande tvål direkt i tvättvattnet. När lädret är tvättat med svamben torkar jag av med en torr trasa. Innan lädret har torkat helt så återfettar jag med antingen läderolja eller läderfett, gärna med bivax. Jag använder aldrig olja på sadlar eller stigläder eftersom de kan töja sig för mycket. Undantaget är helt nya stigläder som jag tycker mår bra av en skvätt olja.
Sköter du dina träns så här så går de aldrig sönder så att du får köpa nya.
Kaabas vardagsgrimma av läder fick jag i födelsedagspresent av min pappa 1988 till en häst som heter Katariina, då var Kaaba inte ens född.
måndag 11 oktober 2010
Avlönat och oavlönat arbete
Jag ser fram emot alla underbara miljöer som jag kommer att få se genom jobbet detta år. Kanske blir det några resor till Ottenby kungsgård, Svartsjö kungsgård och Vilhelminas djupa skogar.
torsdag 30 september 2010
upplyst
Dagens nyhet är en lyktstolpe vid grinden till vinterhagen. Nu kan jag se vilken häst jag tar på vilken grimma - vardagslyx.
Gårdagens inköp var ett punkteringsfritt däck till skottkärran. Små saker som underlättar vardagen. Nu återstår belysning till ridbanan och installation av den frostfria vattenkoppen på lösdriften.
söndag 26 september 2010
Händig man
Det är tråkigt sa Anders, nu bygger vi ett vindskydd. Som fru till en man som faktiskt VILL bygga ett vindskydd åt MINA hästar kände jag att nu är det inte läge att vara bromskloss. Bild kommer när det är klart.
måndag 13 september 2010
Fotograf i DN!
Att fotografera har ju alltid varit ett intresse men man blir ju extra glad när man lyckas så här bra, särskilt som man "bara" är en glad amatör.
torsdag 9 september 2010
fredag 23 juli 2010
De fyra vackra andungarna
Det var en gång en Karin som slog gräs med lie i diket mellan ridbanan ock vägen. Något for iväg, det såg ut som en golfboll. Vid en närmare titt såg jag att det var ett ägg. Snart såg jag ett helt bo fullt av ägg och i ögonvrån en gråspräcklig fågel som flög sin kos. Jag såg inte riktigt fågeln med uppfattade den som en gräsand eller möjligtvis en fasan. Jag lämnade brottsplatsen och smög dit tre timmar senare och spanade. Fågeln hade fortfarande inte kommit tillbaka. Boet med ägg som låg gömt i en meter högt gräs var nu blottat. Jag kände mej väldigt skyldig och tyckte synd om liven i äggen som kanske snart skulle kläckas. Det fanns 11 ägg. Jag tog in åtta av dem och la under en av våra hönor som ville ruva. Tre fick ligga kvar om fågelmamman skulle komma tillbaka, det gjorde hon inte. De åtta äggen blev senare fyra efter att några ruttnat och gått sönder. Dagarna gick och veckorna. Efter nästan tre veckor (21 dagar är normal tid för hönsägg) så kläcktes alla fyra äggen. Kycklingarna har stora platta fötter med simhud mellan tårna och platta näbbar. De simmar i vattenskålen och i balja. Hönan kluckar så fint åt sina små dunbollar hon är så nöjd, trots att de simmar. Bilder kommer lite senare när jag har fått ordning på kameran.
torsdag 1 juli 2010
Midsommar i Dalarna




Genom åren som bosatt i Uppland har vi prövat på midsommar på Disagården, i Hammarskog, Skuttunge, Björklinge, Enåker och Älvkarleby. Hur har det varit? Älvkaleby har en jättehäftig majstång men inte mycket till folkdans. Skuttunge var folkligt och trevligt med chokladhjul och lotterier. Disagården har flera 1000 besökare, folkdansuppvisningar och folkmusik. Jag har svårt att se Disagården som ett firande efterom jag jobbat där i så många år, jag är van att hålla koll på om någon röker i buskarna eller om propparna håller för våffeljärnen. Efter flera försök att acceptera uppländsk midsommar kan jag bara konstatera att inte är som i Dalarna. I år beslöt oss Anders och jag för att fira midsommar "hemma" i Dalarna, något vi inte gjort sedan 1995. Vi fick folkdräkter, folkmusik, dans kring midsommarstången och naturligtvis sill. I Stumsnäs där vi var var det dessutom en behaglig avsaknad av turister, chokladhjul och lotterier. Jag fick dessutom vara med och ro kyrkbåt till Rättviks kyrka på midsommardagen, det gällde att hålla koll på årorna minsann. Att Kaaba skulle föla på självaste midsommardagen kunde ingen förutse - eller var det därför jag gjorde årets jordgubbstårta i form av sto med föl?
måndag 12 april 2010
det läckte inte - det forsade!
Väl hemma OFFRADE jag dagens ridning för att sätta upp vattenkoppar. Lite trixit var det, jag hade behövt en ihållare. Till slut när klockan slog 21 satt vattenkopparna snyggt på väggen och slangen var ansluten. Jag kände båpde lycka och stolthet. jag funderade en stund över att nu slipper jag bära 15 liter vatten per box och dag, 450 liter till en box på en månad....
Sen drog jag på huvudkranen. Det läckte inte det forsade, jag blev så j-a förbannad. Trots att allt inte var mitt fel.
Nu sitter vattenkopparna där och samlar damm. PAPPA - jag behöver dej.
måndag 8 mars 2010
Fantastisk chef

söndag 7 mars 2010
Att lära är livet
En tillbaka blick denna vecka inser jag att jag bland annat har lärt mig följande: Jag vispar 2,5 dl grädde på 2 min och 5 sekunder, ICA Maxi har funnits i Uppsala i 12 år, hästar tappar sina sista mjölktänder vid ca 4,5 års ålder, Världsarvet Södra Ölands odlingslandskap firar 10 år i år, Distanshästar mår bra av att ridas med enbart traktbroddar i framskorna, Körsbär och blåbär är gott att blanda i en paj, Kaabas tänder avslöjar att hon är en gammal häst, alla nya stekpannor är inte anpassade för induktionsspisar.
Har du lärt dej något i veckan ?
fredag 5 mars 2010
Grattis
I dag fyller min kära syster år. En storasyster som alltid funnits för mej.
I dag fyller även hennes Wystalka år, 19. Wystalka är fallen efter familjens första arabsto Wielogora som köptes 1981. Det känns nästan som att Wystalka har funnits i familjen jämt. Just nu är Wystalka en pigg och glad 19 åring men säg den glädje som varar. Efter en del kolikproblem har vi fått veta att Wystalka har melanom, föga förvånande på en äldre skimmel. Dessa sitter bland annat i magen.
Trots att Wystalka är Sigrids häst har jag fått gott om tid att lära känna denna mysiga häst. Wystalka och jag har fullföljt 6 tävlingar tillsammans. Det är 440 km samt ett SM silver i lag 2001. Hennes båda hingstföl har fötts och vuxit upp i mitt förvar.
fredag 8 januari 2010
Alla färger på en gång
