onsdag 30 november 2011

Isolering av golv

När vi hade bott i huset i något år lät vi fotografera alla rum med värmekamera. Mycket såg bra ut. Timmerväggarna, fönstren och taket hade väldigt lite läckage. När fotografen däremot fick se bilderna från golven så skrek han rakt ut, det måste ju vara jättekallt, det blåser rakt in. Vi visste redan utan kamera att det blåste rakt in, elräkningen från de första vintrarna bekräftade det och ändå hade vi knappt kylskåpstemperatur på golven. Vi har torpargrund och under trägolven fanns ett 18 cm tjockt utrymme som fordom var fyllt med sågspån. Tidens tand och mössens tänder har gjort att spånet har runnit bort och ersatts med storm.

Vi ville inte lägga in varken plast eller gullfiber i golven, planen var att hitta ett material som fungerar med husets termik i övrigt. Vi valde också att i samband med renoveringen låta lägga in vattenburen värme i form av golvvärme.

Golven har vi byggt upp enligt följande:
1. Träfiberskiva
2. Vindväv, som släpper igenom fukt men stoppar drag
3. Ekofiber i form av lösull, ca 20 cm
4.Avslutande vindväv som förhindrar att fibern dammar
5. Glespanel
6. Värmefördelningsplåtar med golvvärmeslang i
 7. Det gamla trägolvet återlaggt i något rum, parkett eller klinker i några rum.

Det gamla sågspånet är borttaget

Träfiberskiva ordentligt tätad mot grunden


 
Ekofiber

Värmefördelningsplåtar på plats

3 kommentarer:

  1. Hej Karin,
    Har ni märkt nån förändring i torpargrund efter att ni byggde in golvvärme? Hur reagerade dem gamla fönster ?
    Vi har köpt en gård 2012 och jag har tänkt mig att göra exakt samma uppbyggnad av golvet som ni gjorde men har inte hittat nån tills idag som gjorde det på det viset :-) Vi tänkte absolut inte att riva ut de gamla fönster, snarare renovera upp dem. Vore jätte tacksam om jag kunde få lite erfarenhets feedback av dig.
    Med vänliga hälsningar
    Dominik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej
      Det har gått några år nu sedan vi isolerade golven och det håller sig torrt och fint i grunde. Originalfönster har vi inte kvar så det är svårt att säga. Trägolvet i stora salen har torkat ipop en del, det var väldigt torrt när vi lade det och vi fick plats med en bräda mer när vi lade tillbaka det men nu finns det små springor i golvet igen.

      Radera
  2. Tack för svaret! Det är nog alltid svårt när golvvärme ligger så nära golvet, att det blir för varmt och skapar glipar.

    Kul blogg att läsa

    Mvh Dominik

    SvaraRadera