Fascinationen för boxgaller började redan på gården i Falun där jag växte upp. I stallet där på Källviken hade det funnits ett spiltgaller av gjutjärn som förre ägaren bytte bort mot en stenmortel. De nya ägarna av gallret var Fam. Axelsson på Wilkesbacka gård. Varje gång vi besökte Wilkesbacka försökte vi förgäves att få byta tillbaka gallret mot en stenmortel. Som vuxen har jag på egen hand försökt att samla på mig några av dessa spiltgaller som jag tycker är så vackra. Nu har priserna börjat stiga för dessa ting som till min fasa ibland används i trädgårdar eller restauranginredningar. Mina första två galler (översta bilden) Köpte jag på annons från Västergötland för fem år sedan, de var svarta. Bara en vecka senare hittade jag två till exakt likadana men röda, platsen var Väring, även det i Västergötland. De fyra gallren har jag använt till min nuvarande boxinredning. 2007 var det dags för nästa fynd. Ett udda vitt galler som jag hittade på Gysinge byggnadsvård fick följa med hem, det är också mitt dyraste galler (hittills). Det vita gallret har jag ännu inte byggt in i någon box eftersom det har varit udda - tills nu. För en vecka sedan fick jag tips av en kompis att det fanns ett galler ute på Blocket. Gallret inköptes och transporterades via en kollega från Åkersstyckebruk. Väl hemma inser jag till min förtjusning att det nya svarta gallret är en kopia från samma gjutform som det vita. Supertjusigt kommer det att bli i någon ny box när båda gallren är uppmålade och fina!Mitt intresse för gamla stall kan jag ofta odla på arbetstid då jag besöker en del av landets främsta jordbruksegendomar. Här nedan bjuder jag på ett av mina favoritstall. Drottning Victorias stall från Tullgarn.
Den första september 2004 tillträdde jag och min man på den lilla gården i Björklinge socken i Uppland. Vi var nu ägare till ett bostadshus från 1929, ett brygghus från 1901, en loge och äldre ladugård i vinkel, ett "åsnehus" samt tillhörande 11 äppelträd, körsbärslund, plommonlund, bärbuskar och ca 8 hektar åkermark. Jag arbetar sedan 1991 som bebyggelseantikvarie. Här skriver jag om byggnadsvård, byggnadsrestaurering och om att omsätta teori till praktik.
söndag 23 januari 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
det blir snyggt i stalldel nr 3!!
SvaraRaderaNånting säger mig att det förnärvarande inte står några hästar stallade i Drottning Victorias stall. I alla fall inga såna som Mr P, som alltid måste täcka golvet av högar, så fort han kommer in...
SvaraRaderaHej,
SvaraRaderajag är lika intresserad av galler som du! Har just lyckats köpa 7 stycken galler av samma typ som din vita och svarta. Tror mig veta att de kommer från Näfvekvarns bruk men det skulle vara jättekul att veta året också. Vet du?
Mina ska byggas in i vårt nya stall vi bygger just nu...
Gallerglada hälsningar/Vicky