lördag 2 juni 2012

Val av kakel och klinker









Vårt badrum är litet och saknar fönster. Vi har därför valt ljusa, små, glansiga kakelplattor så att rummet känns ljusare eftersom det reflekterar ljus.


Vår hus byggdes på 1020-talet. På landsbygden på den tiden hade man inte badrum inomhus.


På tjugotalet började man däremot att bygga badrum i villor och större lägenheter redan frår början. Här har jag hämtat inspiration till utformningen av vårt badrum.



På den tiden användes ofta kakel på väggarna, då vanligtvis rektangulära eller kvadratiska plattor i tegelförband d.v.s en halv plattas förskjutning på varje rad. Kaklet var ofta vitt men även starka färger som som rött, blått eller grönt. Golven på den tiden var ofta lagda med klinker i fina mönster i en eller flera färger.



På golvet har vi valt svart-vit rutigt golv eftersom jag tycker att det är väldigt snyggt. Det slog igenom på alvar under 1930-talet. Plattorna är 100*100 mm och fogade med mörggrå fog.


De äldsta kakelplattorna sattes med väldigt smala fogar som alltid var vita. Under 1950-talet blev det vanligare med mörka fogar.



Jag har valt rektangulära vita fasade kakelplattor 75*125 mm på väggarna, de är satta med smala mörka fogar för att få kontrast till golvet, samt för att stå emot missfärgningar av järn mm som vi har i vårt vatten.

1 kommentar:

  1. och nu vill vi se specialplattorna...............

    SvaraRadera